Concentratie voor complexe taken neemt toe door spelen in een natuurlijke buitenruimte.

Pluspunten van natuurlijk buitenspelen

In een groene omgeving kom je tot rust. Dat geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Na het leren, het opdoen van indrukken en sociale interactie werkt een natuurlijke omgeving als oplaadpunt. Uit onderzoek blijkt dat de concentratie voor complexe taken flink toeneemt door buitenspelen in een natuurlijke buitenruimte. Pestgedrag neemt af, sociaal gedrag neemt toe en kinderen ontdekken veel meer in een groene omgeving. Groen daagt uit tot creativiteit en open spel, maar geeft tegelijk rust, zelfbeheersing en concentratie.

Spelen met de natuur

De natuur biedt aan kinderen ook een zeer diverse speelomgeving. Kinderen kunnen zelf met hun fantasie aan de slag, bijvoorbeeld met takjes, zand, bladeren en keien. Want wist u dat keien ook broodjes kunnen zijn? Of schildpadden? Of kabouterhuisjes? De verbeelding van kinderen is eindeloos en natuurlijk materiaal prikkelt om die te gebruiken.

Maatwerk plein volgens thema’s natuurlijk buitenspelen

Groene speelpleinen kunnen op veel verschillende manieren worden ingericht. Daarom is een groen schoolplein altijd maatwerk. Op basis van karakteristieken als locatie, doelgroep en identiteit en uw uitdagingen creëren we samen uw ideale groene speelplein.

Een goede speelplaats wordt in onze visie ingericht aan de hand van zes thema’s, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten:

  • Speuren & ontdekken
  • Leren & herkennen
  • Klimmen & klauteren
  • Zaaien & oogsten
  • Dier & natuur
  • Sport & spel

 

Brochure Natuurlijk Spelen

Meer weten over de principes van natuurlijk spelen en de randvoorwaarden voor een groen schoolplein? Download de gratis brochure.

Natuurlijke en onderhoudsarme toestellen

Naast zand, houtsnippers, keien, gras en diverse beplanting werken we met allerlei speeltoestellen van natuurlijke materialen. De toestellen bieden uitdaging voor allerlei niveaus en hebben een lange levensduur. De natuurlijke speeltoestellen zijn zo ontworpen dat kinderen hun grenzen kunnen verkennen. Je grenzen opzoeken en risico’s inschatten zijn vaardigheden waar kinderen later veel aan hebben.

Op dit groenblauw schoolplein is een oplossing voor waterberging toegepast.
Op dit groenblauw schoolplein is een oplossing voor waterberging toegepast.
Ook de geveltuintjes zorgen voor een betere klimaatadaptatie.

Duurzaamheid en biodiversiteit

Een natuurlijke speelplaats is altijd duurzaam en divers. De buitenruimte voelt koeler aan op hete dagen, laat water goed door en is goed voor de biodiversiteit. Deze voordelen worden steeds belangrijker door ons veranderende klimaat. Door leuke lessen ontdekken kinderen verschillende soorten planten en diertjes rond hun speelplek. Op een schoolplein werken we vaak met schooltuinen waar kinderen onder begeleiding groenten kunnen verbouwen. Zo combineert een groene buitenspeelruimte allerlei voordelen voor de komende generatie.

Circulair denken

Als u voor een natuurlijke buitenspeelruimte voor uw school of kinderdagverblijf gaat, blijven er waarschijnlijk veel tegels over. Deze kunnen we opnieuw gebruiken voor bijvoorbeeld een bloemenborder, bankjes of als rand voor een zandbak. We proberen zo veel mogelijk materiaal een nieuwe bestemming te geven. Dat past bij ons idee van rentmeesterschap.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze aanpak, of sparren over de thema’s die u bezighouden? Maak een afspraak met onze groenadviseur!

Jacob Verheij Groenadviseur