Wat is een beleeftuin?
Een beleeftuin is een speciaal aangelegde tuin voor bewoners of cliënten van een zorgverlener. Het is een plek waar de zintuigen worden geprikkeld en waar de doelgroep op verschillende manieren wordt uitgedaagd.
Tijdens het ontwerp voegen wij activiteiten toe binnen de verschillende dagbestedingsthema’s. Onderdelen als een Jeu de Boulesbaan, moestuinen op werkbare hoogte en plaatsen muzikale- en bewegingselementen komen dan ook regelmatig voor. Zo is de zorgtuin een fijne plek voor cliënten om te bewegen, te ontspannen en elkaar te ontmoeten.
Wat zijn de voordelen van een beleeftuin?
De dagelijkse activiteiten zijn het visitekaartje van uw zorginstelling. Daarom steken wij bij Verheij veel energie in het uitdenken van een ontwerp dat past bij de behoefte en uitdagingen van de doelgroep. Met een speciaal ontworpen beleeftuin ondervinden cliënten en bewoners vele voordelen zoals:
- De beleeftuin stelt bewoners in staat om zelfstandig activiteiten te ondernemen, zoals tuinieren, wandelen of het spelen van een spel. Dit geeft hen een gevoel van vrijheid, eigenwaarde en onafhankelijkheid.
- Door zintuigen te prikkelen blijft het brein actief. De snelheid waarmee een dementie als Alzheimer zich ontwikkeld zal bij deze stimulans lager zijn.
- Frisse lucht en beweging vergroten de eetlust. Dit maakt ook de maaltijden weer waardevol.
- Door het lichaam aan het werk te zetten blijven de botten en spieren sterk en wordt de kans op een val kleiner. Wij brengen de bewoners graag in beweging met interessante wandelroutes en beweegtoestellen. De beleeftuin is namelijk voor iedereen, ook voor hen die niet goed ter been zijn.
- Wanneer iemand meer beweegt, is hij aan het einde van de dag eerder moe. Een goede nachtrust is hiervan het resultaat.
Meer weten over de voordelen en mogelijkheden voor uw doelgroep? Onze beleeftuin specialist helpt u graag verder!
Brochure Beleeftuin
Voor wie is een beleeftuin?
Een belevingstuin is een geschikte dagbesteding voor bewoners met dementie, in de GGZ, gehandicaptenzorg of dagopvang. De tuin heeft meerwaarde voor iedere ziektefase of groepssamenstelling binnen uw zorglocatie.
Het is dus een geschikte uitvalsbasis voor bijvoorbeeld de psycholoog, fysiotherapeut of zorgmedewerker.
Hoelang duurt het aanlegtraject van een beleeftuin?
Bij de aanleg van een beleeftuin komt veel kijken, daarom ontzorgd Verheij u tijdens het hele proces. We gaan samen de mogelijkheden en wensen bespreken, het budget bepalen en de subsidie aanvragen. Daarna ontwerpen wij een beleeftuin die bij de doelgroep past en volgt het aanlegtraject van de beleeftuin.
Hoelang het duurt voordat dit is afgerond, hangt af van veel factoren. Bij Verheij rekenen we gemiddeld vier weken voor het ontwerp en vier weken tot een half jaar voor de realisatie van het project. Hoeveel tijd er tussen deze onderdelen zit is op voorhand lastig te zeggen. We bespreken dit daarom graag tijdens een kennismakingsgesprek.
Inspiratie nodig?
Onze beleeftuinen
Voor veel beleeftuinen kan tot 60% subsidie worden aangevraagd. Wat voor bedrag er daarna nog overblijft, is afhankelijk van verschillende factoren zoals:
- De grootte van de tuin
- De hoeveelheid materialen die we hergebruiken
- Gekozen nieuwe materialen
- De complexiteit van het ontwerp
- Wensen en behoeften
Een subsidie kan de financiële last echter aanzienlijk verlichten en de realisatie van een beleeftuin ook voor u mogelijk maken. Bij Verheij helpen wij u daarom graag bij de aanvraag van deze subsidie.
Meer weten over de mogelijkheden voor een beleeftuin?
Verheij Integrale groenzorg is door jaren ervaring in ontwerp, aanleg en onderhoud specialist in beleeftuinen. Wij ontzorgen u volledig tijdens de realisatie van de beleeftuin. Ik ga dan ook graag met u in gesprek om de mogelijkheden te bespreken!
Laat hier uw gegevens achter of neem direct zelf contact op.